250 g makaronů, 1 hlávka kapusty,
sůl, 5 lžic másla, ½ l vývaru z kostky,
bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek,
250 g vařené šunky, 4 cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, ¼ l mléka, petrželka na ozdobení, tuk do formy
Makarony uvaříme podle návodu na obale a necháme okapat. Kapustu dobře očistíme, opereme a pak rozčtvrtíme. Vyřízneme košťál a nakrájíme ji na proužky. Zahřejeme 2 polévkové lžíce tuku, kapustu na něm podusíme a potom podlijeme polovinou vývaru z kostky. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Pod poklicí dusíme 15 až 20 minut. Mezitím si nakrájíme šunku na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
V pánvi zahřejeme 2 lžíce tuku. Osmahneme na něm cibuli a vyjmeme. Ve výpeku necháme zpěnit mouku a podlijeme ji zbytkem vývaru a mlékem.
Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme několik minut povařit. Do omáčky pak přidáme ¾ osmažené cibule a dochutíme ji solí a pepřem.
Do vymaštěné formy urovnáme polovinu makaronů a přelijeme polovinou cibulové bešamelové omáčky.
Posypeme kousky šunky a na ni rozdělíme okapanou kapustu. Tu pak pokryjeme zbylými makarony a přelijeme druhou polovinou omáčky.
Vše obložíme zbytky cibule a tuku. V předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia zapékáme 35 až 40 minut.
Těstoviny podáváme ozdobené petrželkou.