Špenátové rizoto na víně

ryze

2 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 400 g předvařené rýže, 400 ml bílého vína, 250 g mraženého špenátu, sůl, pepř, 1 svazek koprové natě, 120 g parmezánu, 400 ml zeleninového vývaru z bujonu, 200 g rajčat, 2 lžíce tučné husté smetany, 2 lžíce citronové šťávy

Na mírném ohni rozehřejeme olej a opražíme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a všechno promícháme. Podlijeme vínem (část vína můžeme nahradit vodou), přidáme mražený špenát, posolíme, opepříme, přikryjeme a vaříme 5 minut.

Přilijeme horký zeleninový vývar z bujonu, opatrně promícháme, přikryjeme a vaříme dalších 5 minut (jestli je rýže ještě tvrdá, vaříme déle).

Potom do rizota vmícháme smetanu, citronovou šťávu, větší část posekané koprové natě, postrouhaný sýr a podle potřeby dochutíme.

Rajčata umyjeme, rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a ozdobíme porce rizota na talíři spolu se zbylým koprem.

Print Friendly