Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

zeleninova_polevka_sesunkou

1 velký pórek, 2 lžíce másla, 1 šálek bílého vína, 300 ml zeleninového vývaru, 500 ml smetany, sů, bílý pepř, muškátový oříšek
Na drožďové knedlíčky: 1 šalotku, trochu másla, 4 balíčky droždí, 1 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, trochu strouhanky

Očištěný a umytý pórek nakrájíme na kolečka a orestujeme na másle. Zalijeme vínem, zeleninovým vývarem a smetanou. Osolíme, ochutíme bílým pepřem a vaříme asi 20 minut, kým pórek úplně nezměkne.

Do hotové polévky nastrouháme trochu muškátového oříšku.

Podáváme s drožďovými knedlíčky, které si připravíme následujícím způsobem: Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme na másle.

Přeložíme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, vejce a přelisovaný česnek. Osolíme, ochutíme pepřem a promícháme.

Do směsi přidáme strouhanku, kým nevznikne pevná hladká hmota. Z hmoty vytvarujeme malé knedlíčky, které vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut.

Hotové, uvařené knedlíčky přidáme do pórkové polévky a ihned servírujeme.

Print Friendly