200 g čočky, 200 g suchého hrachu, 3 lžíce oleje, 2 l zeleninového vývaru z kostky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 1 čili paprička, 1 menší konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce skořice, 1 lžíce kmínu, sušený koriandr, sůl, pepř, kyselá smetana, petrželová nať na ozdobu
Suchý hrách den předem namočíme do studené vody. Čočku stačí namočit na hodinu až dvě. Na oleji ve větším hrnci zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno.
Po chvíli přidáme posekaný česnek a opražíme. Přidáme posekaný zázvor, kmín, skořici, celou čili papričku, namočený hrách a čočku a podlijeme víc než polovinou vývaru.
Dochutíme solí a pepřem. Přikryjeme a vaříme pomalu, až hrách a čočka změknou.
Čili papričku vybereme, rajčatový protlak a kečup rozředíme zbylým vývarem a vlijeme do polévky.
Promícháme a necháme ještě chvíli vařit. Podle potřeby dochutíme solí.
Na talíři ozdobíme hustou kyselou smetanou promíchanou s posekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem.